torsdag den 14. november 2013

Babynederdel med læg - DIY


Som lovet følger her en ganske simpel DIY på mininederdelen med læg. Den er syet i jersey, men kan også sagtens sys i fast stof. Det kræver dog at man lægger lidt til i bredden!

Læggene kan varieres, som man vil. Her har jeg lavet fire læg foran og to bagved. Hvis du vil have endnu flere læg, er det blot at forlænge det nederste stofstykke og folde løs :-)

Nederdelen kan også sagtens sys i større størrelser - princippet er nøjagtig det samme, du skal blot bruge lidt mere stof!


For at sy en nederdel i størrelse 1 år (ca.) skal du bruge:

Rib: 9 x 42 cm
Stof til det øverste af nederdelen: 7 x 50 cm
Stof til det nederste stykke af nederdelen: 14 x 75 cm

(alle stykker med stræk på langs...)1) Markér midten (ret opad) på den lange led på stofstykket til den nederste del af nederdelen.


2) Lav nu læg, symmetrisk med udgangspunkt i midten. Dvs. at de to midterste læg vender ind mod hinanden, og læggene i "enderne" vender modsat. Se billeder nedenfor!
Sæt læggene fast med nåle.

(Jeg har lavet i alt 4 læg på knap to cm hver, men de kan sagtens laves både mindre og større. Det væsentlige er, at stykket til sidst har den længde, som passer til længden på det øverste stofstykke)3) Nu er længden den samme på den øverste og nederste del af nederdelen. Det er tilladt at snyde og klippe til, hvis det øverste stykke er længere end det nederste! Husk blot på, at nederdelen selvfølgelig skal kunne komme op over blemåsen!

4) Nu skal det øverste og det nederste stykke sys sammen.  For at holde læggene på plads har jeg stukket dem fast, men det er ikke absolut nødvendigt.

Jeg bruger ikke så mange nåle, når jeg syr, men arbejder oftere ud fra punkter etc. Således har jeg også her fundet midten af begge stykker stof og syet fra midten og ud. Det betyder godt nok, at man syr stykket af to omgange, men til gengæld kan man undgå nåle og stadig være rimelig sikker på, at der ikke bliver trukket skævt i stoffet.


5) For at være sikker på at læggene ikke bliver skæve, syr jeg stykkerne sammen med læggene opad - ret mod ret.. Overlock eller zigzag gerne til sidst.


6) Så er nederdelens skørt færdigt!


7) Nu sys nederdelen sammen bagpå. Start gerne, hvor det nederste og øverste stykke er samlet, så du er sikker på at ramme præcis i samlingen. Zig zag eller overlock til sidst.


8) Nu mangler nederdelen kun at blive lagt op og få rib på. Dette beskriver jeg kun ganske overfladisk:

Oplægning: overlock/zig zag skørtets nederste kant. Læg derefter op - pres evt. med strygejern og damp, så det bliver rigtig pænt. Jeg har lagt op med en stikning ca. 1,5 cm fra kanten.

Rib: Ribbens korte ender syes sammen ret mod ret, så stykket danner en "cirkel". Herefter finder du ribbens midte for og bag (også øst og vest, hvis størrelsen er stor). Det samme gør du med selve skørtet. Sæt midt skørt og midt rib sammen med nåle og fordel herefter strækket jævnt ud fra de to punkter, når du syr. Afslut med zig zag eller overlock.

9) Nu er nederdelen færdig!

For

Og bag
OBS! Målene i DIY'en er dem, jeg har brugt her... Men i virkeligheden er det letteste at lave den nederste del af skørtet først, så stofstykket inkl. læg ender med at have den ønskede længde (alt efter barnets størrelse). Herefter kan længden på det øverste stofstykke tilpasses. Gør man sådan, er nederdelen super let at gå til uden mål og mønster!

3 kommentarer:

  1. Hurra!!! Ih, mange tak. Den skal helt sikkert afprøves! :-)

    SvarSlet
  2. Hvor er den fin!! Jeg stod faktisk liiige og manglede en nederdel til Mille, og nu tror jeg da, jeg har fundet modellen :-)

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...