mandag den 2. januar 2012

Dukketøj + en dukkelift DIY

Så blev der hasteproduceret to sæt dukketøj til Livas arme dukker, der kun havde det tøj de blev købt i :-)
Tøjet er syet i jersey med rib på alle kanter. Meget let at gå til. Faktisk har jeg stort set bare lagt dukken på stoffet, klippet rundt om den, syet stofstykkerne sammen og afsluttet med rib. Det er bedst at bruge den fin-riflede rib, da den brede bliver lidt for kraftig og er svær at håndtere for barnehænder, der skal klæde dukker på..Jeg har også forsøgt mig med en slags DIY på dukkeliften. Den er dog noget primitiv, da jeg først lavede den, efter liften var syet. Men forhåbentlig giver den lidt mening alligevel.


Liften er som sagt før syet efter øjemål, så de mål, jeg har angivet, er cirkamål uden sømrum. Jeg vil derfor ikke love, at de holder hundrede procent, da jeg først har målt stof-stykkerne efter, at liften er syet sammen. Men målene kan bruges som vejledende i forhold til liftens størrelse, og så må du finjustere, hvis det bliver nødvendigt...

Liften her passer til to meget små dukker, men det er er let at forlænge mønstret, så liften fx også kan passe til en enkelt, men lidt større dukke.

Jeg har valgt babyfløjl (forstærket med vlieseline) til ydersiden og til hankene og en let, fast bomuldsstof til inderstof. Liftens hanke og ”åbning” er kantet med skråbånd.

Det skal du bruge (hvor meget afhænger af liftens størrelse, men en halv meter er nok, hvis du holder dig til den størrelse, jeg har syet):

Yderstof (fx fløjl)
Inderstof (fx let, fast bomuld)
Skråbånd
Vlieseline
Stærk snor/garn
Pap
Sådan gør du:

1) Klip mønstrets bund (28 x 30 cm) og sidekant (10 x 108 cm) i yderstof, inderstof og vlieseline. Bundens fire hjørner rundes, som vist på tegningen. Hankene (2 stk. á 8 x 64 cm) klippes kun i yderstof og vlieseline.

2) Stryg vlieseline på bagsiden af delene klippet i yderstof.

3) Herefter skal ”selve” liften syes sammen. Sy først yderstoffets bund og sidekant sammen ret mod ret, dernæst gør du det samme med inderstofdelene.
Sidekantens ender syes sammen, hvis du er sikker på, at kantens ”vej rundt” svarer til omkredsen af bunden. Hvis ikke, kan du fæstne sidekanten på bunden, så der er ca. 1 cm fri  i enden til sømrum, og vente med at sy kantens ender sammen, til den er fæstnet til bunden.

4) Når både liften i yderstof og inderstof er syet sammen,  sættes inderstof og yderstofliftene sammen vrang mod vrang, og ”åbningen”  samles og  zigzagges hele vejen rundt.

5) Herefter kantes ”åbningen” med skråbånd. Sørg for at lave en lille åbning, hvor skråbåndets ender "mødes", så der dannes en løbegang.

6) Gennem ”åbningens” løbegang, trækker du et stærkt stykke snor, som sørger for, at liftens kanter ikke flapper. Det skal strammes lidt, så ”åbningen” rynkes en smule.

7) Nu er du kommet til hankene. Fold stoffet (som også er forstærket med vlieseline), således at bredden halveres, og hanken nu kun er 4 cm bred. Zigzag rundt om de to hanke og kant derefter de to lange sider med skråbånd. Enderne foldes ind, så de behøver ikke skråbånd.

8) Sy derefter hankene på liften. Jeg har syet dem på med et ”kryds” ca. 7 cm. fra ”åbningens” kant med ca. 10 cm. i mellem.

9) Nu er liften faktisk færdig, men hvis du vil undgå, at den ”klapper sammen”, er det en god idé at lægge et kraftigt stykke pap eller lignende i bunden. Jeg har derudover også syet en madras, som kan lægges ovenpå pap-stykket. Den er syet som en pude af  to stykker stof i samme mål som bunden og er foret med pladevat. Derudover har jeg syet et ”dækken” af yderstof og inderstof, som er en anelse større end selve liftens omkreds.  

Tips.
Hvis du har lidt mere tid, end jeg havde, ville det være en idé også at betrække papbunden med fint stof.  Derudover kunne man også forsøge sig med et fastsyet dækken, så liften evt. kunne åbnes med lynlås (altså som sådan en af de bløde lifte, man kan få til ”rigtige” babyer.) Det vil dog kræve en lidt anden udformning af liftens åbning, som jeg ikke helt har regnet ud endnu :-) 

God fornøjelse!


7 kommentarer:

 1. Hej igen

  Jeg har lagt den på min blog - håber det er ok, ellers skriv lige til mig.

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 2. Sikke en fin lift .. jeg havde også tænkt jeg ville prøve. Tak for at dele
  //

  SvarSlet
 3. Fine ting du laver. Ingrid ville med garanti også blive enormt begejstret for sådan en babylift. Jeg hopper på som fast læser. :)

  SvarSlet
 4. Tak begge to. Og jo, selvfølgelig Anna Kathrine.

  SvarSlet
 5. Ihhhh tak! Min datter bliver 4 om lidt, og nu har jeg noteret hjemmelavet dukkelift på listen!!!

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...