torsdag den 5. juli 2012

DIY. Nederdel med strut og knapper


Jeg har jo lovet (Barbara) en DIY på denne nederdel, så nu kommer den! Men uhadada - det er da lidt svært at forklare sådan med skrevne ord, hvordan man laver en ellers vældig simpel nederdel :-)

Og vær så lige sød at huske på, at jeg IKKE er uddannet syerske eller noget som helst i den retning, og nederdelen er sådan set bare kommet ud af mit hoved. Så hvis der er ting, jeg gør, som ikke er rigtig autoriserede eller særlig smarte, så er det nok derfor... Og det må I ta'  med :-)

Nederdelen, jeg har lavet til mig selv, svarer til en størrelse 36, men kan naturligvis laves i alle størrelser. Nedenfor har jeg skrevet målene til en størrelse 36 og angivet hvor meget, jeg mener, der skal lægges til pr størrelse. Men det er en god idé, at du selv også vurderer, hvor meget stof, du skal bruge til bredden af din nederdel, for stofkvaliteten har en del at sige i forhold til nederdelens "strut" og udtryk, og derfor vil det være forskelligt fra stof til stof, hvor meget der skal bruges.

Det skal du bruge: 

Stof (jeg har brugt bomuldsstof i en relativ let kvalitet, så "struttet" ikke bliver for voldsomt)

Skørt
: 2 stykker med målene 58 x 78 cm til en str. 36. Hvis du lægger 5 cm til bredden pr "skørtstykke" passer det ca. med en størrelse. Men prøv dig gerne frem! Længden må du selv justere på :-)

Linning:
82 x 12 cm til en str. ca. 36.
Hvad, din linning skal måle på den lange led, afhænger af, om du vil have nederdelen til at passe i taljen eller længere nede på hoften. Mål derfor hvor mange centimeter du er rundt dér, hvor nederdelen skal sidde og læg 8 centimeter oveni.
Hvis stoffet er meget tyndt, kan du eventuelt forstærke linningen med vlieseline, da det giver det pæneste resultat ved knapper og knaphuller. Jeg har dog ikke gjort det ved nogen af mine nederdele - ved den sorte er det intet problem, men det ville have klædt den ternede, hvis jeg havde gjort det.

Knapper 
Du skal bruge 5-6 knapper. Det præcise antal afhænger af knappernes størrelse, hvor tæt de skal sidde, og hvad du mener ser pænest ud!

Sådan gør du:

1) Det første, du gør, er at sy dine to stofstykker til skørtet sammen på den korte led, så du har et stort skørt med målene: højde 58 cm x bredde 154 cm - hvis du altså bruger mine mål til en størrelse 36.
Zig zag også! 


2) Pres derefter syningen og lav en stikning på retsiden to mm fra syningen, så sømmen "syes fast" på vrangen.


3) Herefter skal du lægge de to korte "leder" op - altså der hvor der skal henholdsvis knapper og knaphuller i. Jeg bruger strygehjernet til dette formål. Jeg laver først et ombuk på ca. 1 cm og presser vrang mod vrang, og dernæst laver jeg endnu et ombuk, men nu på ca. 2 cm, hvor ret presses mod vrang.


4) Stik derefter på retsiden ca 1,8 cm fra kant, så din syning rammer et par mm fra ombukkets kant på vrangsiden.


5) Nu skal der rynkes. Jeg rynker en halvdel af skørtet ad gangen for bedre at kunne fordele "rynkerne" og for ikke at risikere, at snoren, jeg rynker med, knækker.

Jeg syr min "rynkesnor" med store sting (på min maskine stinglængde 5) ca. 1 cm fra breddens øverste kant. Jeg syr fra skørtets midtersyning til ombukket, således at der er 2 cm i "enden", der ikke bliver rynket. Comprende? Gør dette fra midten og ud - begge veje!

6) Dernæst finder jeg midten på min linning og sætter den fast til skørtets midte (dér hvor syningen er) ret mod ret. Herefter skal der fordeles "rynker" fra den ene ende til den anden! Hiv forsigtigt i den tråd, der kan hives i, og rynk stille og forsigtigt stoffet. Brug masser af knappenåle, når du sætter skørtet fast til linningen, så "rynkerne" bliver, hvor de skal! Linningen skal gå 1 cm ud over skørtet i hver ende!


7) Når "rynkerne" er fordelt jævnt, skal linning og skørt sys sammen ret mod ret. Jo tættere du syr på "rynketråden" (men dog på den side af tråden, der vender ned mod skørtet, så rynketråden ikke bliver synlig på retsiden), jo finere bliver "rynkerne".Zig zag også.

8) Nu skal linningen sys færdig. Jeg laver først et ombuk på 4 cm, ret mod ret, i hver ende af linningen, og stryger og stikker 1 cm fra kant som vist på billedet nedenfor. Når det er gjort i begge ender, vender jeg linningen "om" og presser på linningen på retsiden så den måler 4 cm i "højden" hele vejen. 


9)  Herefter bukker jeg det frie stof på vrangsiden "ind i linningen" og fæstner det med knappenåle.  Derefter "samles" linningen med en stikning på linningens retside et par mm fra kant - væk fra "rynkerne".10) Nu er der kun tilbage at lægge nederdelen op og sy knapper og knaphuller i! Jeg lægger op på samme måde som ved skørtets "sider", så resultatet også bliver fint på vrangen. Inden du lægger nederdelen op, så tjek en ekstra gang, om længden passer dig!


11) Nu skal der sys knaphuller, og du kan som sagt selv "vælge, hvor tæt på hinanden de skal være - mellem mine i den sorte nederdel er der 11 cm. Det er dog meget vigtigt at gøre plads til to knapper i linningen (altså to knapper som sidder ret tæt), og den nederste skal gerne så tæt på "skørt-og-linning-samlingen" som muligt. Hvis ikke der er to knapper, kommer nederdelen meget nemt til at gabe der, hvor linning og skørt mødes.

Jeg syr mine knaphuller i midten af skørtets ombuk (det er derfor, at det er knap 2 cm), og mine knapper syr jeg i skørtets andet ombuk, dog en anelse længere inde end midten. Således bliver syningen på ombukket med knapper ikke synlig, når nederdelen er lukket. 

Knapperne her er meget store, og derfor var der ikke plads til to i selve linningen. Men bruger du mindre knapper, anbefaler jeg, at du sætter begge knapper i selve linningen.
12) Klip snore af, stryg og pres - og så skulle du gerne have dig en fin nederdel!!

13) Var der noget, der ikke var til at forstå? Så skriv endelig til mig, så retter jeg DIY'en til!

Denne nederdel er en smule mere "casual" end den sorte og sidder også længere nede på hoften..

8 kommentarer:

 1. "For du for lækker, lækker! Lækker lækker, lækker!" Hvor ser du bare bragende godt ud og god DIY. Det er vist et projekt jeg skal kaste mig over efter ferien.
  K.h.
  Christina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha ha, for en fin kommentar! Mange tak, jeg er meget beæret;-) Kast dig endelig ud i projektet - det er ikke så omfattende - og det ville da være sjovt, hvis DIY'en kan bruges. Kh Maria

   Slet
 2. Hep hep Jeg synger med "...lækker, lækker, lækker....."
  Wauw Maria er vild med din casual udgave!!!
  Hmm mon den vil klæde mig??? Jeg må da give den en chance
  kh

  SvarSlet
  Svar
  1. He he. I er søde. Og ja, det tror jeg bestemt den vil. Den må ha' en chance. Jeg tænker at den ku' bruges på stranden, når vi skal til Italien lige om lidt ;-)

   Slet
 3. "Waaaauuuuuu" Maria, 1000 tak! Ih hvor jeg glæder mig til at give mig i kast med noget til MIG, for en gangs skyld. Helt fantastisk! Og ja, du ser bragende godt ud, den nederdel passer simpelthen SÅ godt til din figur -håber den er lige så lækker på mig (host host). Og i øvrigt super fedt med de røde knapper til den ternede nederdel.

  SvarSlet
 4. Tak. Og det var da så lidt :-) Glæder mig til at se, om du kan bruge DIY'en og få syet lidt til dig selv. God weekend. Kh Maria

  SvarSlet
 5. Ej hvor er jeg glad for at du fandt mig.. så jeg kunne finde dig. Hvor har du mange fine DiY´s og ideer. Jeg er da klart med som fast læser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fedt :-) Velkommen til Louise!

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...